Velikost pisave
   

ZGODOVINA ODBOJKARSKEGA KLUBA ŠOŠTANJ-TOPOLŠICA

Odbojka se je v Šoštanju pričela igrati že leta 1933 na z udarniškim delom zgrajenem igrišču ob sokolski telovadnici. Odbojkarska sekcija je delovala pod okriljem Športnega sokolskega društva Šoštanj in je tekmovala v takratni celjski sokolski skupini. Sekcijo odbojke so tvorili šoštanjski mladinci Maks Dvornik, Frido Lužnik, Franc Lužnik, Slavko Vrečko, Marjan Mazej, Dušan in Božo Mravljak, Herbi Končan, Rudi Lorbek, Tone Obreza, Valter Galuf, Valter Muhovec, Vlado Skobina, Savo Žnidaršič, Janko Vrabič, Jože Kompan, Jože Slomšek in Vlado Weingerl. Sekcija je delovala vse do II. svetovne vojne.

Vendar pa mlajši ljubitelji športa kot zibelko odbojke poznajo Topolšico. Tam se je namreč na pobudo dr. Vlada Weingerla odbojka pričela igrati okoli leta 1954/55 kot rekreativna oblika odbojke v »dolini meseca« na igrišču iz črnega leša (kasnejši »luft pod«) pripeljanega iz takratne Tovarne usnja Šoštanj. Nosilci razvoja odbojke so bili Mirko Goltnik, Ciril Triglav, Miha Kugovnič, Anton Kugovnič, Dr. Krajnc, Dr. Pochila, Zager Štefan.

OK-zg-01

V maju leta 1965 so v Topolšici ustanovili Odbojkarski klub Topolšica. Ustanovni člani so bili Franc Kavnik, Branko Kavnik, Vili Zager, Karel Zager, Tone Starič, Alojz Starič, Janko Kugovnič, Tone Kugovnič, Bojan Menhart, Boleslav Simoniti, Drago Tamše, Franc Verko in Stanko Marinšek. Ob ustanovitvi kluba je predsednica kluba postala Vida Klemenčič, njeno delo pa so nadaljevali Zdravko Kugonič, Viki Zager, Drago Tamše, Bojan Dolenc, Vili Sijarto, Rudi Rožič, Edvard Fenko, Albin Ošlovnik, Branko Sevčnikar, od leta 2008 pa klub vodi Boštjan Žigon. Prvi trener po letu 1965 je bil Anton Starič, njegovi nasledniki pa so bili Janko Kugovnič, Milan Šteharnik, Stane Marinšek, Samo Žabkar, Darko Menih, Miran Božič, Niko Jerončič, Teo Pajnik, Nikolaj Pozdniak, Bruno Najdič, Dejan Fujs, Živojin Vračarič, Maks Kotnik, Zoran Kedačič in od letošnje sezone (2014/2015) naprej Črt Butinar. To so bili trenerji prve ekipe, seveda pa je delalo v klubu še mnogo drugih trenerjev, ki so bili zadolženi za delo z mlajšimi selekcijami.

 

Pregled klubske zgodovine

1965: V Topolšici je bila v »Dolini meseca« odigrana prva uradna tekma. Pri ekipi Topolšice je gostovala ekipa iz Zreč. Športni zanesenjaki iz Topolšice in Šoštanja so še isto leto ustanovili OK Topolšica, ki se je vključil v tekmovanje mariborsko - celjske regije. Že v prvi sezoni so tekmovanje končali na 2. mestu, kar je bilo veliko presenečenje in spodbuda za nadaljnje delo.

Sezona 1971-72: Odbojkarji Topolšice so dosegli 1. mesto v mariborsko - celjski ligi. S tem so si zagotovili napredovanje in nastop igranja v 2. republiški ligi Slovenije.

Sezona 1977-78: Po uspešnih nastopih si je ekipa zagotovila napredovanje v 1. slovensko ligo - vzhod

Sezona 1978-79: Bila je ena od najuspešnejših, saj se je ekipa prebila do finalnega turnirja slovenskega pokala. Tam je bil je njen bil nasprotnik Kamnik, sicer član II. zvezne odbojkarske lig in tudi kasnejši zmagovalec.

Sezona 1979-80: Za velik uspeh so poskrbeli pionirji, ki so postali slovenski podprvaki.

Sezona 1983-84: V Sloveniji je bila ustanovljena enotna I. SOL iz katere je ekipa izpadla, povratek pa ji je uspel v sezoni 1986-87. Od leta 1987 do 1991 so člani uspešno nastopali v I. SOL, klub pa je vodil predsednik Edvard Fenko.

Sezona 1990-91: Bila je ena uspešnejših, saj člani dosežejo 2. mesto v I. SOL za Granitom iz Slovenske Bistrice. Trener članske ekipe je bil Miran Božič, predsednik kluba pa je postal Franc Sevčnikar.

Sezona 1991-92: Članska ekipa je izpadla iz I. SOL.

Sezona 1992-93: Ženska ekipa se je ločila od OK Topolšica in ustanovila svoj samostojni ženski odbojkarski klub Kajuh Šoštanj.

Sezona 1993-94: Na trenerskem mestu je prišlo do zamenjave, klub je prevzel Janko Kugovnič. Po končanem rednem delu je prišlo do spremembe načina ligaškega tekmovanja. Topolški odbojkarji so si zagotovili razigravanje za uvrstitev v I. A DOL.

Sezona 1994-95: Prva ekipa je nastopala v I. B DOL, uvrstitev v I. A DOL pa jim ni uspela. Druga ekipa osvoji 7. mesto v III. DOL vzhod. Kadeti so se uvrstili na 5., mladinci pa na 7. mesto državnega prvenstva.

Sezona 1995-96: Moški odbojkarski klub Topolšica se preimenuje v OK Šoštanj – Topolšica s sedežem v Šoštanju. Trener članske ekipe je postal Darko Menih, v tej sezoni si je prva ekipa z dobrimi igrami priborila nastope v I. A DOL. Druga ekipa je v III. DOL zasedla 9. mesto. Starejši dečki so osvojili 7., mladinci pa so se zadovoljili z 9. mestom.

Sezona 1996-97: Po polfinalu s Salonitom je ekipa izpadla iz I. A DOL. Druga ekipa je osvojila 10. mestu III. DOL, starejši dečki zasedejo 5., mladinci in kadeti pa 7. mesto.

Sezona 1997-98: trener je postal Teobald Pajnik. V kvalifikacijah za vstop v enotno I. DOL je ekipa osvojila 3. mesto in s tem dobila možnost igranja v I. DOL. Druga ekipa je osvojila 3. Mesto v III. DOL, mladinci osvojijo 5., kadeti 4., mlajši dečki pa 10. mesto v državi.

Sezona 1998-99: Prva ekipa je osvojila 9. mesto in s tem izpadla iz prve lige. Druga ekipa je končala na 11. mestu, mladinci pa so osvojili 5. mesto. Za lep uspeh so s 3. mestom in s tem bronasto kolajno poskrbeli kadeti s trenerjem Lubom Globačnikom. Starejši dečki so bili na koncu 8., dečki v mini odbojki pa so zasedli 4. mesto v državi.

Sezona 1999-2000: Trener je postal Nikolaj Pozniak, ki je v II. DOL osvojil 3. mesto. Druga ekipa je zasedla 9. mesto. Mladinci so osvojili 5., kadeti pa 7. mesto v državi.

Sezona 2000-01: Z zmago v II. DOL se ekipa vrne v prvo ligo, druga ekipa je v tej sezoni pristala na 7. mestu. Starejši dečki s trenerko Natašo Stevančevič so se veselili naslova državnih prvakov. Mladinska ekipa je bila 7, kadetska 8., ekipa mini odbojke pa prav tako 7. v državi.

Sezona 2001-02: Članska ekipa je v I. DOL osvojila 8. mesto, II. ekipa pa je v III. DOL končala na 6. mestu. Mini odbojka dečki so osvojili 4. mesto, starejši dečki 8., kadeti pa 6. mesto v državi.

Sezona 2002-03: Trener ekipe je postal Bruno Najdič, v I. DOL pa je klub osvojil 7. mesto. V isti sezoni je bila druga ekipa 6. v III. DOL. Ekipa male odbojka je osvojila 2., mini odbojke 3., mladinci pa 7. mesto v državi.

Sezona 2003-04: Članska ekipa je postala državni prvak po tem, ko je v polfinalu premagala Salonit, v finalnem obračunu pa je bila boljša še od Calcita iz Kamnika. To je največji uspeh v zgodovini kluba in šaleške doline. Druga ekipa je obdržala 6. mesto v III. DOL, dečki v mali odbojki pa so osvojili 5. mesto.

OK-zg-07

Sezona 2004-05: Člani so v državnem prvenstvu imeli za sabo še eno uspešno sezono, ki so jo zaključili kot državni podprvaki za ekipo Autocommerca iz Bleda. Prav tako je ekipa v tej sezoni tekmovala v evropskem tekmovanju Top Teams. Druga ekipa je v III. DOL zasedla 8. mesto. Starejši dečki in mala odbojka so osvojili 5. mesto, mini odbojka pa 4. mesto v državi.

Sezona 2005-06: Trener članske ekipe je postal Dejan Fujs, ki je ekipo popeljal do tretjega mesta v državnem prvenstvu. Šoštanj Topolšica je tekmovala tudi v novoustanovljeni srednjeevropski ligi (Mevza), kjer je na koncu zasedla 8. mesto, prav tako pa je tekmovala tudi v pokalu CEV. V kvalifikacijah je osvojila 3. mesto in se tako ni uspela uvrstiti v nadaljevanje tekmovanja. Druga ekipa je osvojila 7. mesto v III. DOL, starejši dečki pa 8. mesto v Sloveniji.

Sezona 2006-07: Članska ekipa je zaradi finančnih težav kluba izstopila iz I. DOL in je s tekmovanjem nadaljevala v III. DOL, kjer je ekipo vodil nov trener Živojin Vračarič in zasedel 4. mesto. Mladinci so s tekmovanjem zaključili v prvem krogu tekmovanja, kadeti so zasedli končno 8., starejši dečki pa 5. mesto.

Sezona 2007-08: Članska ekipa je zasedla 1. mesto v III. DOL vzhod in napredovala v II. DOL. Mladinci so zasedli končno 9., kadeti 8., starejši dečki pa odlično 2. mesto in srebrno medaljo.

Sezona 2008-09: Članska ekipa je v II. DOL zasedla zadnje, deseto mesto. Uspešnejši so bili mladinci, ki so sezono zaključili na 5. mestu. Kadeti so na zaključnem turnirju v domači dvorani osvojili končno 3. mesto in bronasto medaljo. Po končani sezoni je vodenje kluba prevzel Boštjan Žigon.

Sezona 2009-10: Članska ekipa, ki jo je prevzel Maks Kotnik, je zasedla 6. mesto v II. DOL. Mladinci so na zaključnem turnirju pred domačimi navijači osvojili 4. mesto, kadeti pa so zasedli končno 10. mesto.

Sezona 2010-11: Člani so si z osvojitvijo 2. mesta v II. DOL zagotovili dodatne kvalifikacije, kjer pa so bili po dveh odigranih tekmah s Krko neuspešni. Mladinci so izpadli v četrtfinalu, kadeti in starejši dečki so z nastopanjem zaključili v »B« ligi.

Sezona 2011-12: Članska ekipa je pod vodstvom novega trenerja Zorana Kedačiča osvojila 1. mesto v II. DOL in se po šestih letih vrnila v I. DOL. Mladinci so s tekmovanjem zaključili v prvem krogu tekmovanja, kadeti in starejši dečki so igrali v »B« ligi.

prvaki

Sezona 2012-13: Članska ekipa je po rednem delu državnega prvenstva osvojila 3. mesto in se uvrstila v ligo za prvaka. V četrtfinalu je izpadla proti kasnejšemu finalistu Calcitu iz Kamnika. Druga članska ekipa je nastopala v III. DOL vzhod in tekmovanje zaključila na 5. mestu. Mladinci so s tekmovanjem zaključili v prvem krogu, kadeti so igrali v »A« ligi in zasedli končno 10. mesto, starejši dečki pa so igrali v »B« ligi.

Sezona 2013-14: Članska ekipa se je po rednem delu prvenstva v 1. DOL uvrstila v zeleno skupino za obstanek. Na koncu sezone so člani zasedli 8. mesto v 1.DOL. Mladinci so izpadli v 1/4 finalnem turnirju v skupini B. To sezono starostne skupine kadetov, dečkov, male in mini odbojke niso imele ekip za uradna tekmovanja.

Sezona 2014-15: Pomlajeno člansko ekipo je prevzel Črt Butinar. Članska ekipa se seli v drugo ligo Slovenske odbojke.

Sezona 2015-16: Člansko ekipo prevzame dolgoletni igralec Šoštanjske odbojke, Marko Pokleka.

Lestvica 2020/21

poz. toč. ekipa
1.  56   Šoštanj Topolšica
2.  54   Črnuče
3.  32   SIP Šempeter
4.  31 FužinarSijMetalRavne
5.  30 Radenci
6.  24 Špan Brezovica
7.  19 KEKOOpremaŽužemberk
8.  3 PRO Volley

 

 

Članska ekipa

 • 94.jpg
 • 90.jpg
 • 95.jpg
 • 1.jpg
 • 91_nace.jpg
 • 2.jpg
 • 3.jpg
 • 7.jpg
 • 4_luka.jpg
 • 6.jpg
 • 5.jpg
 • 8_menih.jpg
 • 93.jpg
 • 92.jpg

Ostale povezave

Motivacijski VIDEO